تولید پسته در ایران و جهان

پسته چربی اشباع کمی دارد و می تواند منبع خوبی از اسیدهای چرب تک غیر اشباع d باشد. مصرف روزانه حدود ۵۷ گرم پسته می تواند فشار خون افراد مسن را کاهش دهد. از پودر پسته در شیرینی پزی استفاده می شود و از پوست سبز آن برای تغذیه دام، گوسفند و طیور استفاده می شود. روغن پسته در تولید لوازم آرایشی، ظروف مختلف و داروها کاربرد دارد. پسته گیاهی است که در مناطق مختلف ایران، ترکمنستان و افغانستان کشت می شود. جنگل های طبیعی درختان پسته وحشی هنوز در مناطق مختلف شمال شرق ایران و افغانستان دیده می شود.

آنچه در این مقاله می‌خوانید:

فرض بر این است که درخت پسته ۳ تا ۴ هزار سال است که کشت شده است. زیستگاه اصلی پسته خاورمیانه به ویژه ایران است. رفسنجان یکی از شهرهای برجسته پسته استان کرمان در جهان است. آب و هوای رفسنجان برای کشت پسته مساعد است. نور شدید آفتاب و خاک مغذی منطقه از جمله عناصری است که پسته ایرانی را از نظر طعم در مقایسه با سایر ارقام دنیا استثنایی کرده است. پسته علیرغم داشتن ارزش غذایی با هر شرایط نامساعدی مانند شوری خاک و آب، آب و هوای خشک سازگار بوده و از گونه های درختی مناسب برای مناطق کویری محسوب می شود. در صورت برنامه ریزی و مدیریت صحیح می توان برای جلوگیری از فرسایش خاک، توسعه بیابان و ایجاد فرصت های شغلی و سرمایه گذاری سودآور، کشت پسته را پیشنهاد داد.

تولید پسته در ایران ایران بزرگترین تولید کننده پسته در جهان است. کل برداشت پسته در سال ۱۳۸۴ در ایران ۲۲۹ هزار تن در متر مربع بوده است. از این میزان ۹۹ هزار تن متعلق به رفسنجان با سهم ۴۳٫۲ درصد در ایران و ۱۷ درصد در جهان است. می توان گفت که کیفیت پسته ایران در تمام دنیا بی نظیر است. در حال حاضر در مناطق مساعد خاصی مانند کالیفرنیا، یونان، ایتالیا، سوریه و ترکیه، پسته نیز به دلیل اهمیت اقتصادی تولید می شود. ایران همچنان در زمینه تولید، کیفیت و صادرات پسته رتبه اول را دارد. در طول سال های ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۴ نرخ رشد مصرف آجیل در اروپا به شرح زیر بوده است: فندق خام ۶۰ درصد، گردو ۲۱ درصد، فندق استرالیایی ۶۶ درصد، سایر انواع آجیل ۷۱ درصد، در حالی که مصرف گردو کاهش یافته است. به ۳۸ درصد و مصرف پسته به ۱۴۰ درصد افزایش یافته است. سطح زیر کشت پسته از ۳۷۳٫۴ هزار هکتار در سال ۱۳۷۵ به ۵۹۴٫۹ هزار هکتار در سال ۱۳۸۵ در ۱۱ سال گذشته رسیده است.

پسته در ایران از ۲۳۱٫۹ هزار هکتار در سال ۱۳۷۵ به ۴۴۰ هزار هکتار در سال ۱۳۸۵ رسیده است. تولید پسته در استان کرمان در سال ۱۳۶۹ با ۱۱۲٫۸ هزار تن افزایش و در سال ۱۳۸۵ به ۲۷۳ هزار تن رسیده است. حدود ۲۳۳٫۴ هزار تن بود. از این میزان ۶۲ درصد معادل ۱۴۵ هزار تن در متر مربع در کرمان تولید شد. با توجه به عملکرد حدود ۰٫۹ تن در هکتار از مجموع ۱۱۰ هزار هکتار زیر کشت پسته رفسنجان در سال ۱۳۹۴، می توان گفت که تولید پسته رفسنجان در همان سال ۹۹ هزار تن در هکتار بوده است. به این ترتیب حدود ۴۳٫۱ درصد از تولید پسته ایران (۲۲۹٫۶ هزار هکتار) در سال ۱۳۸۵ متعلق به رفسنجان بوده و این معادل ۱۷ درصد از کل پسته تولیدی جهان است. سطح زیر کشت پسته کرمان (رفسنجان) پسته کرمان در سال ۱۳۹۴ بالغ بر ۲۷۳ هزار هکتار بوده که معادل ۴۶ درصد از سطح زیر کشت پسته جهان است.

تولید پسته در جهان از ۲۶ هزار هکتار در سال ۱۹۹۶ به ۴۲٫۵۳ هزار هکتار در سال ۲۰۰۶ افزایش یافته است. وضعیت جهانی تولید پسته طی ۱۱ سال گذشته تولید پسته از ۴۳۶ هزار تن در سال ۱۳۷۵ به ۵۷۶ هزار تن در سال ۱۳۸۵ رسیده است. تولید و تجارت پسته انحصاری محسوب می شود. چندین کشور در جهان آن را تولید می کنند. در سال ۱۹۶۱ میزان پسته جهان ۱۷ هزار تن در متر مربع بود که در ۶ کشور ایران، آمریکا، سوریه، ترکیه، یونان و ایتالیا تولید می شد. در سال ۱۹۹۶ تولید پسته در این شش کشور از ۳۹۹۰۰۰ تن در متر مربع به ۵۳۳ تن در سال ۲۰۰۶ افزایش یافت. سهم ایران و آمریکا در تولید در سال ۲۰۰۴ به ترتیب ۴۰% و ۲۱% بود. حدود ۹۲٫۶ درصد پسته در شش کشور ایران، آمریکا، ترکیه، سوریه، یونان و ایتالیا تولید می شود. اگر این مقدار کل را در نظر بگیریم، سهم این کشورها به ترتیب حدود ۴۰، ۲۱، ۱۰٫۴، ۱۹، ۱٫۷ و ۰٫۵ درصد است. تولید پسته در آمریکا در سال ۱۹۹۶ به ۴۸۰۰۰ تن و در سال ۲۰۰۶ به ۱۲۲۰۰۰ تن افزایش یافت بنابراین سهم آمریکا در سال ۲۰۰۶ به ۲۱ درصد از کل تولید پسته در جهان رسیده است. مهمترین صادرکنندگان جهان عبارتند از: ایران، آمریکا، یونان، ایتالیا، سوریه و ترکیه. ایران با سهم ۵۳٫۲ درصدی بزرگترین صادرکننده جهان و آمریکا با سهم ۲۲ درصدی در رتبه دوم قرار دارد.

در سال ۲۰۰۵، پسته در ترکیه سهمی معادل ۰٫۳ درصد در جهان داشت. روند صادرات در ایران پس از انقلاب اسلامی رشد چشمگیری را نشان می دهد. در سال ۱۹۹۶ حدود ۶۶٫۷ درصد از صادرات پسته جهان متعلق به ایران بود، اما به دلیل سرمای هوا و ورود سایر کشورهای رقابتی مانند آمریکا به بازار صادرات، این میزان در سال ۲۰۱۵ به ۵۳٫۲ درصد کاهش یافت. عمده کشورهای واردکننده ایران پسته کشورهای اروپایی، کشورهای CIS، ژاپن، آمریکای لاتین و … است که صادرات پسته ایران از طریق دو ساختار اقتصادی خصوصی و تعاونی انجام می شود. شرکت تعاونی تولید کننده پسته خشک رفسنجان ۵۰ درصد پسته و ۵۰ درصد دیگر توسط نمایندگی های خصوصی صادر می شود. ارز حاصل از صادرات پسته در سال ۱۳۶۹ معادل ۲۵۹٫۴ میلیون دلار و در سال ۱۳۸۲ معادل ۶۷۹٫۹ میلیون دلار بوده است. این میزان در سال ۱۳۸۵ به ۱ میلیارد دلار رسیده است. با توجه به اینکه ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان پسته است و در این کشور شرکت های بزرگی مانند شرکت آرتین و این شرکت با سابقه درخشان در این صنعت این کار را انجام می دهند. توانسته جایگاه خوبی در ایران کسب کند. به شما توصیه می کنیم با کارشناسان شرکت آرتین تماس بگیرید تا در این امر شما را برای تهیه و صادرات محصول یاری کنند. برای دریافت اطلاعات لازم با شماره های درج شده تماس بگیرید.

دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.

نظرتان را ثبت نمایید.

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.