پسته یکی از محصولات مهم کشاورزی و اقتصادی ایران است. سالانه چند صد تن پسته در ایران تولید می شود. بنابراین، درآمد ارزی قابل توجهی از محل صادرات پسته به کشور می رسد. علاوه بر این، معیشت چند میلیون نفر در منطقه پسته به این محصول بستگی دارد. به طور سنتی، اتحادیه اروپا (EU) یکی از مقاصد اصلی صادرات پسته از ایران بوده است. پسته منبع غنی چربی و حاوی اسیدهای چرب لینولئیک است. اما از جمله کالاهایی هستند که بیشترین خطر آلودگی به آفلاتوکسین (AF) را دارند و در نتیجه تشخیص میزان غیرقابل قبول AF در محمولههای پسته ورودی به بنادر اتحادیه اروپا در سال ۱۹۹۷، شرایط ویژهای برای ورود پسته در نظر گرفته شد. ورود پسته ایران به اتحادیه اروپا بنابراین تلاش های گسترده ای برای غلبه بر این مشکل صورت گرفت.
مقامات ایرانی، با همکاری مقامات اتحادیه اروپا، مداخله ای چند جانبه برای جلوگیری و کنترل آلودگی AF در مغز پسته ایران برنامه ریزی کردند. تجربه ایران برای پیشگیری و کنترل آلودگی AF در مغز پسته مثمر ثمر بود و پسته های ایرانی در حال حاضر دارای سطح قابل توجهی کمتر آلودگی AF هستند. علاوه بر جنبه های اقتصادی، این پیشرفت ها کمک زیادی به محافظت از مصرف کنندگان محلی و بین المللی در برابر خطرات بالقوه سلامتی ناشی از آلودگی AF کرده است. با وجود ارزش غذایی مغز پسته، حساسیت آن به آفلاتوکسین (AF) یک خطر بالقوه برای سلامتی است. همچنین ممکن است زیان اقتصادی قابل توجهی برای تولیدکنندگان ایجاد کند. در دهه اخیر، ایران به عنوان بزرگترین تولیدکننده پسته در جهان، مداخلات موثری برای کنترل AF در پسته انجام داده است. مداخلات اجرا شده از جمله استقرار یک سیستم تصمیمگیری کارآمد، تمرکز بر روشهای پیشگیرانه، اعمال تحلیل ریسک و نقطه کنترل بحرانی، دستورالعملهای عملکرد خوب کشاورزی و عملکرد خوب ذخیرهسازی و استفاده از روشهای نمونهبرداری و تحلیلی دقیق و حساس موثر بوده است.
در نتیجه، پستههای ایرانی در حال حاضر از نظر آلودگی AF به میزان قابل توجهی ایمنتر هستند. بدیهی است که این امر به محافظت از مصرف کنندگان محلی و بین المللی در برابر خطرات بالقوه سلامتی ناشی از آلودگی AF کمک کرده است. از منظر اقتصادی، افزایش میزان پسته مصرفی باعث بهبود درآمد کشور از تجارت پسته بدون کشت بیشتر باغات خواهد شد. پسته به عنوان یکی از اعضای مهم محصول آجیل درختی در چندین کشور از جمله ایران، آمریکا، ترکیه، یونان، سوریه و چین کشت می شود. پسته سرشار از چربی است و حاوی اسیدهای چرب لینولئیک ضروری برای رژیم غذایی انسان است. از سوی دیگر، پسته از جمله کالاهایی است که بیشترین خطر آلودگی به آفلاتوکسین (AF) را دارد (Pittet 1998). بروز آلودگی AF در آجیل درختی کم است و سطح آنها کاملاً متغیر است. آلودگی مشابهی در محموله های آجیل پسته از ترکیه مشاهده شد و اتحادیه اروپا شرایط آزمایشی را بر روی محموله های پسته از ترکیه اعمال کرد (تصمیم کمیسیون ۲۰۰۲). علیرغم اینکه اتحادیه اروپا به طور سنتی بازار اصلی پسته ایران بوده است، واردات پسته ایران به اتحادیه اروپا به دنبال اقدامات نظارتی سختگیرانه اتحادیه اروپا برای پسته ایران به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
کاهش چشمگیر صادرات پسته ایران به اروپا از جمله پسته در دهه اخیر باعث کاهش درآمد کشور از پسته شد. در نتیجه معیشت تعداد قابل توجهی از مردم از جمله کشاورزان تحت تاثیر منفی قرار گرفته است. تأثیر اقتصادی آلودگی AF به تلفات محصول محدود نمی شود. هزینههای اضافی ناشی از تلاشهای بیشتر تولیدکنندگان، توزیعکنندگان و مقامات ملی برای مقابله با تلفات اولیه، هزینه نمونهها برای آنالیز و تجهیزات تحلیلی پیچیده و معرفها برای آنالیز AF، و مهمتر از همه از دست دادن اعتماد مصرفکننده است. با توجه به توزیع ناهمگون AF در مغز پسته، تمامی طرح های نمونه برداری از جمله روش اتحادیه اروپا به حجم قابل توجهی نمونه نیاز دارد و این امر باز هم بر ضرر اقتصادی خواهد افزود. تأثیر اقتصادی آلودگی AF به تلفات محصول محدود نمی شود. هزینههای اضافی ناشی از تلاشهای بیشتر تولیدکنندگان، توزیعکنندگان و مقامات ملی برای مقابله با تلفات اولیه، هزینه نمونهها برای آنالیز و تجهیزات تحلیلی پیچیده و معرفها برای آنالیز AF، و مهمتر از همه از دست دادن اعتماد مصرفکننده است. با توجه به توزیع ناهمگون AF در مغز پسته، تمامی طرح های نمونه برداری از جمله روش اتحادیه اروپا به حجم قابل توجهی نمونه نیاز دارد و این امر باز هم بر ضرر اقتصادی خواهد افزود. با توجه به حساسیت پسته به آلودگی AF، اجرای مداخلاتی که بتواند آلودگی AF را تا حد امکان کاهش دهد، حائز اهمیت است.
به منظور حفاظت از سلامت مصرف کننده و مزایای تولید کننده. عدم انجام این کار ممکن است عواقب اقتصادی مخربی برای تولیدکنندگان داشته باشد و همچنین مصرف کنندگان را از منبع ارزشمند مواد مغذی و لذت محروم کند. برای غلبه بر این مشکل، در دهههای گذشته، تحقیقات فشردهای بر روی مایکوتوکسینها در مراکز تحقیقاتی ایران آغاز شده است.
مطالعات نشان دادهاند که آلودگی با مایکوتوکسینها زمانی شروع میشود که پستهها هنوز روی درختان هستند، و همچنین مشخص شده است که آلودگی AF در مغز پسته ممکن است نه تنها ناشی از حمل و نقل و ذخیرهسازی نامناسب باشد (Dikens and Welty 1975؛ تصمیم کمیسیون ۲۰۰۲). بنابراین، انتظار می رود روش های پیشگیرانه مقرون به صرفه ترین رویکرد برای جلوگیری از آلودگی AF در مغز پسته باشد. برای صادرات پسته کله قوچ، صادرکننده باید تمام آزمایشات لازم را برای دوری از این سم و ارائه محصولی مطمئن انجام دهد. شرکت آرتین با چندین سال سابقه در زمینه صادرات پسته و با گذراندن آزمایشات لازم برای محصول پسته و بهره مندی از کارشناسان متخصص در این زمینه دارای پسته سالم می باشد.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.